De introverte medewerker op waarde schatten.

Ongeveer 30% van de wereldbevolking is introvert. Grote kans dat dat percentage ook voor uw medewerkers geldt. Geen probleem, tenzij introversie niet herkend wordt en iemand zich niet kan gedragen op een manier die bij hem past.

Neem Xavier, teamleider financiën binnen een middelgrote organisatie, hij staat voor iedereen klaar. Een afspraak met een extraverte projectleider  duurt 2 uur langer dan afgesproken. De projectleider is uitstekend geholpen, Xavier moet  2uur overwerken om zijn werk af te krijgen. Dit gebeurt vaker. Na enkele maanden meldt Xavier zich ziek met burn-out verschijnselen. Hij krijgt tips om meer van zich af te bijten, wat hem niet helpt. Waarom deze tips niet werken leg ik hieronder uit.

Wat is introversie?

Introverte mensen worden vaak ten onrechte als verlegen of onzeker gezien. Introversie is vaak genetisch bepaald, en  geen afwijking. Ook in het dierenrijk vinden we bijvoorbeeld introverte fruitvliegjes, apen en koolmezen. Extraverte koolmezen zijn nieuwsgierig en gaan bij voedselgebrek eerder andere gebieden opzoeken en nemen daarbij risico’s. Introverte koolmezen blijven op een veilige plek zoeken en kijken de kat uit boom.

Extraverten zoeken gezelschap op, zijn gespitst op prikkels en input van buitenaf en kunnen direct reageren op situaties. Introverten hebben weinig behoefte aan externe prikkels. Zij houden van mentale activiteiten, hebben tijd nodig om ideeën en oplossingen in zich te laten opkomen. Voor hen is het noodzaak hun batterij in hun eentje op te laden.

Doordat ze minder op de voorgrond treden worden hun talenten vaker onderschat, maken ze minder snel promotie, en verdienen minder dan extraverten. Dit staat succes niet in de weg denk aan bekende introverten als Albert Einstein, Bill Gates, Obama en JK Rowling.

Talenten van introverten

Introverten hebben expliciete talenten, waarmee zij veel gedaan krijgen. Denk aan luisteren, observeren, creativiteit, vertrouwen opbouwen, onafhankelijk denken en doen. Maar deze eigenschappen zijn alleen sterk wanneer zij zelf  en hun omgeving zich hiervan bewust zijn en hiernaar handelen.

Het ergste wat introverte zichzelf en hun omgeving kunnen aandoen is proberen te handelen als extravert, zoals harde grenzen stellen en verbaal van zich afbijten. En dat was precies het advies dat Xavier kreeg.

Wat werkt wel voor introverten?

Introverte medewerkers hebben baat bij een rustige omgeving waar zij zich kunnen afzonderen, zonder onderbrekingen. Dan hebben zij de gelegenheid om hun taken uit te voeren en dus om hun afspraken na te komen.

Introverten denken goed na voordat zij spreken, waardoor het voor hen relatief simpel is om complexe problemen op te lossen. Maar dan moeten zij hier wel de tijd voor krijgen. Dat betekent dat het goed werkt om in een gesprek bewust tijd voor stiltes in te bouwen en actief te luisteren. Ook helpt het als zij tijd hebben zich voor te bereiden op gesprekken en vergaderingen..

Hoe ging het verder met Xavier?

Na een coachingstraject had hij zijn eigen werkwijze gevonden: hij bevestigde per email de afspraken met begintijd en eindtijd, en de vraag om een toelichting te geven op het gespreksonderwerp. Zo kon hij zich goed voorbereiden op de gesprekken. Wanneer zijn collega’s zich niet hadden voorbereid verplaatste hij de afspraak en stuurde hen terug. Bij werkzaamheden die veel concentratie vroegen, zette hij een bordje “niet storen “op zijn bureau.

Dit werkte goed uit en Xavier had weer meer plezier in zijn werk. Zijn collega’s en leidinggevende waren positief over het effect van zijn aanpak en konden zo meer van zijn kwaltieiten gerbuik maken.

Meer informatie : BLCC Loopbaanbegeleiding info@loopbaanbegeleiding.info

 

 

 

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - BLCC